Onze hulpverlening wordt een maatwerkvoorziening genoemd en valt onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De begeleiding kan als ZIN (Zorg in natura) of via PGB (persoonsgebonden budget) geboden worden.
Alle mensen die een indicatie voor begeleiding willen aanvragen moeten dit bij hun gemeente aanvragen. In de stad Groningen via de WIJ teams (elke wijk heeft een WIJ team). In de omringende gemeentes loopt dit vaak via het sociale team van de betreffende gemeente.
Wij hebben contracten met de gemeente Groningen, Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde) en de gemeente Westerkwartier waaronder Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn vallen.
Wij begeleiden ook cliënten die via de WMO een PGB hebben gekregen. Bij het toekennen van een indicatie kan PGB aangevraagd worden in plaats van ZIN. De tarieven hiervoor worden door de gemeente bepaald en kunnen per gemeente verschillen. Wij hanteren bij het aangaan van een zorgovereenkomst bepaalde leveringsvoorwaarden.
Bij zowel een PGB als bij ZIN wordt door het CAK een eigen bijdrage berekend. Dit is maximaal € 20,60 per maand voor de duur van de indicatie, ongeacht of er zorg geleverd is of niet. Let dus op dat een indicatie niet onnodig doorloopt.
Zie voor informatie o.a.: de website van de gemeente (stad Groningen en WIJ) van de eigen woonplaats. Verder is er veel informatie te vinden op de website van Per saldo, de belangenvereniging voor mensen met een PGB. Hier zijn wij lid van.