Virtual Reality

Praktijk Broens maakt gebruik van Virtual Reality als onderdeel van haar begeleiding. De huidige betrokken en persoonlijke begeleiding wordt verrijkt met behulp van Virtual Reality.

Virtual Reality (VR) is op dit moment sterk in opkomst. De gesimuleerde werkelijkheid door (video)beelden van 360 graden is fascinerend. Door deze meeslepende beelden wordt het brein gefopt. Je denkt daadwerkelijk dat je in de getoonde wereld aanwezig bent. Niet voor niets wordt VR onder andere ingezet voor behandeling, training en ontspanning, zoals het zwemmen met dolfijnen.

Om de 360 graden video’s beschikbaar te maken voor specialisten in de zorg heeft Coolminds de online bibliotheek “Vrendle” ontwikkeld.

Vrendle

Samen met founding fathers Talant en Reik (onderdeel van Zorggroep Alliade), Siza, Dimence, Jeugdhulp Friesland, Praktijk Broens, Zorggroep Stad en Ommeland en Noorderlicht GGZ worden 360 graden video’s ontwikkeld voor therapie, training en ontspanning. De zorginstellingen delen gezamenlijk de ontwikkelkosten. De diverse 360 graden video’s worden ingezet door alle aangesloten zorginstellingen.

Effectieve behandeling

Vrendle biedt diverse 360 graden video’s en programma’s voor specialisten in de zorg. De specialisten kunnen met behulp van de video’s cliënten effectief begeleiden of behandelen. Voorbeelden zijn therapieën waarbij mensen met een angststoornis in een veilige omgeving leren omgaan met hun angsten. Denk aan pleinvrees, straatvrees, angst voor de dokter, angst in de bus of paniek in de supermarkt. Virtual Reality helpt bij het bestrijden van deze angst- en paniekstoornissen. Met Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) wordt iemand stapsgewijs gevraagd om zich bloot te stellen aan datgene waar hij of zij bang voor is. Diegene wordt geleidelijk blootgesteld aan de lichamelijke gebeurtenissen van een angstaanval. Hierdoor went de cliënt aan het angstgevoel, waardoor de angst op den duur uitdooft. Dit is één van de krachtigste technieken binnen gedragstherapie tot nu toe.

Daarnaast bevat Vrendle ontspanningsvideo’s, zoals het zwemmen met wilde dolfijnen. Vrendle draagt door de behandel-, trainings- en ontspanningsvideo’s bij aan de kwaliteit van het leven van grote groepen mensen in Nederland.

Zou jij ook wel eens willen zwemmen met dolfijnen? Ervaar het hier:

Ook andere cliënten met een ZIN of PGB indicatie kunnen van deze therapie gebruik maken.

Virtual Reality in de praktijk en onze deelname aan wetenschappelijk onderzoek in het UMCG

Zwemmen met dolfijnen als therapie voor patiënten met autisme en depressie. Niet in het echt, maar met een film die ze kunnen zien met een speciale virtual-reality-bril. Het idee komt van de Leeuwarder kunstenares Marijke Sjollema. De film is gedraaid in Egypte. Ziekenhuis Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) was meteen enthousiast. Het ziekenhuis begint met een onderzoek naar de uitwerking van de therapie bij autisten en mensen met PDD-NOS.

http://www.omropfryslan.nl/nieuws/636976-video-umcg-komt-met-therapie-zwemmen-met-dolfijnen